5 FLEXIBILNÍCH FOREM ZAMĚSTNÁNÍ

Pokud chcete zaměstnávat  digitální nomády nebo „jen“ nabídnout zkrácené úvazky, je zásadní personální a manažerské řízení, stejně jako splnění všech právních náležitostí.

Jana Horáčková   16. 9. 2024

Vláda sice připravila flexinovelu zákoníku práce, avšak zákoník práce i HR praxe se směrem k různým formám flexibility v pracovních vztazích pohybují už delší dobu. V článku shrnujeme základní formy flexibilního zaměstnávání, které zákoník práce umožňuje. Představíme si také novinku, která zaměstnavatele čeká od 1. 1. 2025.

Práce z domova (home office)

Práce z domova je jednou z nejoblíbenějších forem flexibilního zaměstnání. Umožňuje zaměstnancům pracovat mimo pracoviště zaměstnavatele – nemusí se jednat jen o domov, ale například i o coworkingová centra nebo digitální nomády.

S prací na home office v zahraničí je však třeba zacházet opatrně, protože s sebou přináší řadu administrativních a právních požadavků. Pro zaměstnavatele může být také problémem otázka bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP), která zatím nemá v zákoníku práce jasně stanovená pravidla. Home office však umožňuje zaměstnancům lépe sladit pracovní a osobní život, což zvyšuje jejich spokojenost.

Je důležité si uvědomit, že práci z domova musí zaměstnavatel se zaměstnancem upravit písemnou dohodou – i v případě, že je home office příležitostný. V dohodě lze ošetřit některé obavy, jako je dodržování pracovní doby, ale efektivní spolupráce na dálku vyžaduje především dobrou manažerskou práci a jasnou komunikaci

Chcete zavést na pracovišti více flexibility? Chcete vědět jak na to manažersky i právně? Přijďte na náš workshop Flexibilní úvazky a jejich management. Pod vedením advokáta a HR specialisty vás provedeme řízením a komunikace flexibilních úvazků i tím, co je třeba splnit, aby byl inspektorát práce spokojený.
Zkrácený pracovní úvazek

Zkrácený pracovní úvazek znamená, že zaměstnanec pracuje méně hodin týdně než při standardním plném úvazku, což je obvykle 40 hodin týdně.

Od konce minulého roku musí být zkrácený pracovní úvazek sjednán písemnou dohodou. Platí to i v případě, že k úpravě úvazku dochází na základě žádosti rodiče malého dítěte, kdy zaměstnavatel má povinnost na zkrácený úvazek přistoupit. Doporučujeme toto nepodceňovat, v opačném případě totiž hrozí pokuta.

Zkrácené úvazky jsou oblíbené zejména mezi rodiči, ale jejich zavedení může v některých provozech, zejména těch směnných, představovat logistické výzvy. Zaměstnavatelé by si měli také dát pozor na to, jak se změna na zkrácený úvazek promítne do čerpání dovolené.

Flexibilní (pružná) pracovní doba

Flexibilní pracovní doba dává zaměstnancům možnost volit si, kdy během dne začnou a kdy skončí, pokud splní stanovený počet pracovních hodin. Zaměstnanec má přitom pevně stanovený časový úsek, kdy musí být na pracovišti.

K zavedení pružné pracovní doby zaměstnavatel nepotřebuje žádnou speciální dohodu se zaměstnancem. Lze ji zavést interním opatřením a její pravidla flexibilně upravovat podle aktuálních potřeb. Je to jedna z forem, která přináší velkou míru volnosti jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele.

Komprimovaný pracovní týden

Komprimovaný pracovní týden znamená, že zaměstnanci odpracují plný počet hodin během kratšího počtu dnů. Například v rámci čtyřdenního pracovního týdne rozloží svých 40 hodin do čtyř dnů. Tato forma zaměstnávání je stále častěji skloňována ve veřejné diskusi, a přestože ji zákoník práce výslovně neupravuje, je možné ji zavést.

Zaměstnavatelé mohou komprimovaný pracovní týden zavést jako specifický druh rozvrhování pracovní doby. Výhodou je, že nepotřebují zvláštní dohodu se zaměstnancem a mohou tento model kombinovat například s pružnou pracovní dobou.

Samorozvrhování

Novinkou, kterou přinese novela zákoníku práce od roku 2025, je možnost samorozvrhování pracovní doby. Doposud bylo samorozvrhování možné pouze u zaměstnanců pracujících z domova, ale od roku 2025 bude tato možnost dostupná všem zaměstnancům.

Tato flexibilní forma je ideální pro expertní zaměstnance, například v IT či projektově orientovaných profesích, kde není nutná pevná pracovní doba. Samorozvrhování také zjednoduší práci zaměstnavatelům v případě dohod o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohod o provedení práce (DPP), kde stanovování rozvrhu často představovalo zbytečnou administrativní zátěž.

Samorozvrhování však neznamená úplnou volnost bez pravidel. Se zaměstnanci lze sjednat mantinely, ve kterých si budou pracovní dobu rozvrhovat, a nastavit podmínky tak, aby byla zajištěna koordinace a spolupráce s kolegy. Písemná dohoda o samorozvrhování je nezbytná.

Závěr

Flexibilní formy zaměstnání nabízejí řadu výhod. Jejich úspěšné zavedení vyžaduje nejen pochopení zákonných pravidel, ale také schopnost dobře řídit tým a komunikovat změny uvnitř firmy.

Chcete vědět, jak efektivně zavést home office, aniž by utrpěla produktivita? Jak správně komunikovat změny v pracovních úvazcích a podpořit loajalitu zaměstnanců? Přihlaste se na náš workshop, kde vám představíme praktické rady, jak propojit HR s právem a maximálně využít flexibilní formy zaměstnání.

Nechte si poradit od odborníků a získejte praktické tipy, jak správně nastavit flexibilní režimy, které přinesou prospěch nejen vám, ale i vašim zaměstnancům.

NAPIŠTE NÁM

    Osobní údaje, které vyplníte ve formuláři, použijeme pouze k tomu, abychom vám odpověděli emailem nebo vám zavolali. Můžete nás kdykoliv požádat, abychom už vaše osobní údaje nezpracovávali. Osobní údaje nepředáváme žádným třetím stranám.